Vse kranjske sivke in druge vrste čebel si zagotovo zaslužijo svoj praznik. 20. maja 2017 je Organizacija Združenih narodov potrdila predlog slovenskih čebelarjev in ta dan razglasila za svetovni dan čebel. Dan je posvečen ozaveščanju ljudi, kako pomembne so čebele in drugi opraševalci za človeštvo, saj nam zagotavljajo hrano in prehransko varnost.

Mengšanski tretješolci vsako leto sodelujemo s Čebelarskim društvom Mengeš, natančneje z g. Boštjančičem, ki na naši šoli že vrsto let vodi čebelarski krožek, z veseljem pa nas sprejme tudi na obisk društvenega čebelnjaka.

Otrokom razloži in pojasni kopico zanimivih dejstev o čebelah ter potrpežljivo odgovarja na zvedava otroška vprašanja. Nekateri učenci ga poslušajo z odprtimi usti in velikimi očmi, spet drugi pa z očmi raje spremljajo osamljene čebelice, ki zaidejo v notranjost čebelnjaka. Poslušanju primerno so kasneje tudi zapisi učencev o tem, kaj so si zapomnili. Nekateri so izvedeli to, da ima čebela 3 noge na levi strani in 3 noge na desni strani telesa, da čebele nabirajo različne cvetove ali da čebele nabirajo cvetni prah, ljudje pa iz cvetnega prahu naredimo med.

K sreči pa takšnih zapisov vendarle ni veliko oz. jih sošolci kar hitro znajo popraviti in podučiti. Ti učenci vam bodo z lahkoto povedali, da so v panju 3 vrste čebel; ena sama (označena) matica, približno 1000 trotov in 50 tisoč čebel delavk v polni sezoni. Čebele delavke imajo tudi več nalog; stražijo, hranijo ličinke, čistijo, nabirajo … Sporazumevajo se s plesom. Panj je razdeljen na dva prostora, v spodnjem delu matica izlega jajčeca, iz zgornjega prostora pa čebelar toči zrel med. V njem je približno 3000 sestavin, zaradi katerih je med odlično hranilo in tudi zdravilo.

Ob koncu obiska so otroci z veseljem poskusili cvetlični med. Namazan na kruhu jim je zares zelo teknil in jih napolnil z energijo.

Hvala g. Boštjančiču za njegov trud, dobro voljo in čas. Se vidimo ob letu osorej!