ŠOLSKA PREHRANA

Velja za šolsko leto 2024/2025:

 

 

JEDILNIK OD 23. 12. 2024 DO 24. 12. 2024

JEDILNIK OD 16. 12. 2024 DO 20. 12. 2024

 

V času kosila bodo učenci imeli vedno na voljo vodo v vrčih.

OBROKI (LAHKO) VSEBUJEJO SELDI VSEH ALERGENOV, ZARADI PRISOTNOSTI V OBRATU!

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
8. oreški, in sicer: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih;
9. zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Dietne obroke prehrane lahko prejema samo učenec, ki bo prinesel ustrezno zdravstveno dokumentacijo z zdravniškimi napotki.

Organizacijo šolske prehrane, pravico učencev do subvencije za šolsko prehrano, višino subvencije, pogoje in postopek za dodeljevanje določa Zakon o šolski prehrani. Prehrano starši otroku zagotovite z izpolnjenim in s podpisanim obrazcem Prijava učenca na šolsko prehrano, praviloma meseca junija za naslednje šolsko leto.

Vodja šolske prehrane Jana Škrlep (01 724 76 10)

 

Nekaj najpomembnejših informacij, ki zadevajo prehrano:

1. Ceno šolske malice določi minister za izobraževanje in za šolsko leto 2024/2025 znaša 1,10 EUR.
2. Subvencioniranje šolske prehrane

Vloga za subvencijo malice in subvencijo kosila se na centru za socialno delo odda samo v primeru, če družina učenca ne razpolaga z veljavno odločbo o otroškem dodatku. Upravičenci do subvencije za malico ali kosilo so tisti učenci, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico ali kosilo in po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, izpolnjujejo kriterije. Subvencijo za malico lahko ne glede na zgoraj navedene pogoje dobijo tudi učenci, ki so nameščeni v rejniško družino in učenci, prosilci za azil. Učencem, ki so nameščeni v rejniško družino pripada tudi subvencija za kosilo. Več informaciji o subvencioniranju prehrane si lahko preberite TUKAJ.

3. Pri organizaciji šolske prehrane se upoštevajo smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.
4. Prehrana se obračuna vsak mesec za nazaj, in sicer za obdobje od prvega do zadnjega dne v mesecu. Učenci dobijo položnice v šoli, po pošti ali v obliki eRačuna.
5. Vodja šolske prehrane objavlja jedilnike na javnem mestu v šoli in na šolski spletni strani.
6. V primeru bolezni ali druge odsotnosti učenca lahko starši odjavijo prehrano za čas odsotnosti učenca. Prehrano se odjavi do 9.00 ure ZA NASLEDNJI DAN, kasnejša odjava zaradi elektronskega vodenja evidence NI MOŽNA.
Prehrano lahko odjavite:
preko eAsistenta (priporočeno)
  • na tel.: 01 724 76 17 (Nuša Zakrajšek)
  • po elektronski pošti prehrana.osmenges @ gmail.com (naslov je namenjen IZKLJUČNO za odjavo prehrane). V sporočilu NUJNO navedite: ime, priimek in razred učenca, obroke (dieta) za katerega odjavljate prehrano, čas odsotnosti, vaš ime in priimek.

POMEMBNO: Če je bila odjava prehrane podana do 9.00 ure, velja odjava z  naslednjim dnem oz. z dnem, ki ga določi oseba, ki je podala odjavo. V primeru, da je učenec, ki ima prehrano subvencionirano, odsoten in prehrana zanj ni bila odjavljena, se obračuna polna cena obroka. 

7. Starši oz. zakoniti zastopniki otroka se kot naročniki šolske prehrane obvežejo, da bodo redno in pravočasno poravnali stroške prehrane, tako da bi lahko šoli omogočili normalno finančno poslovanje in da bi se izognili neprijetnostim (npr. ukinitev kosila ali popoldanske malice) ter dodatnim stroškom pri izterjavi. Vse finančne zadeve v zvezi s prehrano ureja Nuša Zakrajšek, tel.: 01 724 76 17

Naša šola je vključena v šolsko shemoŠolska shema pomeni sistem razdeljevanja sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov v šolah ob finančni pomoči Evropske skupnosti in Republike Slovenije pri spodbujanju porabe svežega sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov v prehrani učencev v osnovnih šolah. Njen namen je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih (ki povečuje tveganje za bolezni sodobnega časa). Evropska unija je državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov učencem, pri čemer pa je velik poudarek tudi na izobraževalnih in promocijskih aktivnostih.

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je leta 2023 sprejel nove Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V veljavo stopijo z novim šolskim letom 2024/25. Za boljšo predstavo in pregled je NIJZ pripravil letak, ki si ga lahko preberete zgoraj na povezavi. Uspeh zdravega prehranjevanja je lahko uspešen samo ob skupnem sodelovanju vseh udeležencev v procesu, zlasti ob podpori staršev in ostalih družinskih članov.

Tudi v tem šolskem letu nam bo občasno podjetje Perfect Meals d.o.o dostavljalo predpakirane tople obroke. Vsako kosilo bo pakirano v svoji embalaži s priloženim ustreznim priborom. Podjetje bo pripravljalo dnevno sveža kosila, ki bodo pripravljena iz surovin in živil visokega kakovostnega razreda, z manj soli, maščob in sladkorja. Pripravljala se bodo na osnovi Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, Praktikuma in Praktičnih navodil za načrtovanje dnevnih toplih obrokov za otroke v šolah ter Priročnika z merili kakovosti za živila v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Kosila bodo pripravljali iz svežih surovin, brez konzervansov in ojačevalcev okusov, sestavljena iz priporočenih kombinacij različnih živil iz vseh skupin živil, ki zagotavljajo ustrezen energijski vnos vseh hranil, potrebnih za normalno delovanje organizma. Priprava hrane bo potekala tako, da bodo izpolnjeni vsi zdravstveno-higienski predpisi skladno z načeli sistema HACCP.